| semifreddo.JPG Rozmiar 90 KB |
Śmietankowe Semifreddo z malinami - 0,5 l śmietany 36%
2 jajka
8 łyżeczek cukru pudru
garść malin, jagód czy truskawek ( można także zrobić bez owoców )
Jajka dokładnie umyć, po czym sparzyć wrzącą wodą.
Zmiksować je na puch z 6 łyżeczkami cukru.
Śmietanę ubić, dodając 2 łyżeczki cukru pudru.
Jajka dodać do bitej śmietany, wymieszać. Dodać owoce, ponownie delikatnie wymieszać.
Masę przelać do formy do pieczenia ( keksówki ) 28 x 11 cm.
Wstawić do zamrażarki na 2 - 2.5 godziny.
Mozna oczywiście mrozić je dłużej. Wtedy wystarczy wyjąc semifreddo z zamrażarki ok. 15 minut przed podamiem, aby się trochę rozmroziło.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plasael.keep.pl